Ești păcălit de aceste mituri despre fitness?

Dacă crezi că cardio este singura modalitate de a pierde în greutate, s-ar putea să fi fost păcălit și de următoarele mituri. Află cum să deosebești faptele de ficțiune – astfel încât să obții niște rezultate reale la sala de sport.  

Mitul 1: Fără durere nu se câștigă

Îți spui că durerea merită? Acest lucru nu este neapărat adevărat. Poate că unul dintre cele mai răspândite mituri din lumea antrenamentului este acela că durerea este o condiție necesară pentru progres. În timp ce un antrenament poate duce la durere musculară și disconfort, nu ar trebui să doară.  

Este important să faci distincția între disconfortul de a depăși limitele și semnalele de alarmă ale unei potențiale accidentări. În caz contrar, s-ar putea să sfârșești prin a te răni pe tine însuți în loc să îți atingi obiectivul. Așadar, ține minte de acum încolo: Multă durere poate provoca o entorsă, deoarece un antrenament inteligent implică un echilibru între a te provoca și a permite o recuperare adecvată.

Mitul 2: Mai mult înseamnă întotdeauna mai bine

Ideea că, dacă petreci mai mult timp antrenându-te, cu atât mai bune sunt rezultatele, este departe de a fi adevărată.  Fără o odihnă și o recuperare corespunzătoare, riști să te suprasoliciți, ceea ce poate duce la epuizare, la scăderea performanțelor și chiar la accidentări. Ca în multe alte cazuri – calitatea prevalează asupra cantității.  Antrenamentele structurate și concentrate, împreună cu zilele de odihnă, reprezintă cheia unui regim de antrenament de succes.  

Dacă te antrenezi mult, este de asemenea o idee bună să diversifici pe ce părți ale corpului te concentrezi. Aceasta te ajută să eviți să forțezi aceleași grupe musculare mai multe zile consecutiv… precum și să fii acea persoană care în mod clar a sărit peste ziua dedicată picioarelor.  

Mitul 3: Cardio este singura modalitate de a pierde în greutate

Pentru cei cărora nu le place cardio, dar totuși încearcă să obțină o pierdere în greutate, aceasta este o veste bună. Exercițiile cardiovasculare nu sunt singura modalitate. Cu siguranță este benefic – și cel mai important – este un lucru bun pentru sănătatea ta generală să continui să faci cardio, dar antrenamentul de forță are și el un rol esențial prin creșterea masei musculare slabe, care, la rândul său, stimulează metabolismul și ajută la arderea caloriilor chiar și în repaus.  

Așadar, chiar dacă o abordare echilibrată este cea mai bună, nu trebuie să sari pe banda de alergare pentru a-ți atinge obiectivul.  

În timp ce parcurgem peisajul complicat al antrenamentului, este esențial să separăm realitatea de ficțiune.  În caz contrar, riști să pleci de la sala de sport într-o stare mai proastă decât ai venit, iar asta n-ar fi prea motivant. De aceea, antrenamentul trebuie abordat cu un amestec de răbdare, dedicație și cunoștințe. A face mai puțin poate duce, de fapt, la realizarea a mai mult – și cui nu-i place să audă asta?